Ik wil meer grip op mijn leven

Je kunt deelnemen aan ontmoetingsactiviteiten, zoals samen koken of samen bewegen. Op vrijdag zijn er workshops drama, muziek en creatief.

Je kunt iedere doordeweekse ochtend tussen 9.30 en 12.00 uur bij ons binnenlopen voor een kop koffie of thee en een goed gesprek of een spelletje.

Je kunt je ook aanmelden voor trainingen zoals Jezelf presenteren, Zelfregie: sterker worden in eigen keuzes maken, Werken met Eigen Ervaring en WRAP.

Verder kun je jouw wens of vraag een-op-een bespreken met een coach. Ook als je nog niet weet wat je eigenlijk wilt gaan doen.

Ontmoeting

Zelfregiecentrum Nijmegen biedt veel verschillende mogelijkheden om andere mensen te ontmoeten. Van een open inloop tot samen eten, bewegen of mediteren.

Iedere doordeweekse ochtend ben je van harte welkom tijdens de open inloop van 9.30 tot 12.00 uur op de St. Jorisstraat 72.

De open inloop is een plek met de sfeer van een woonkeuken. Er is een gastheer of gastvrouw aanwezig die je welkom heet met een kopje koffie of thee. Er ligt een verse krant klaar en op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er om 12.00 uur soep.

Er zijn ook geregeld activiteiten zoals cupcakes maken, mandala’s tekenen of een spelletje doen. Het is een fijne manier om anderen te ontmoeten en kennis te maken met het Zelfregiecentrum. De gastvrouw of gastheer biedt een luisterend oor en informeert je graag over wat er nog meer bij ons te doen is.

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is er op dinsdagavond een inloop van 19.30-21.30 uur.

Voor meer informatie: Birgit van der Putten, secretariaat@zrcn.nl. Zie ook de agenda op deze website.

Onder de noemer ‘Eet je mee op het ZRC’ kun je om de twee weken op vrijdag terecht voor een warme maaltijd. We eten dan in de gezellige kantine van het Zelfregiecentrum. De maaltijd wordt gemaakt door Tonny van Thuis Afgehaald en kost 4 euro (3,50 uur bij afhalen). Kijk in de agenda op www.zrcn.nl voor de data.

Enkele kook-activiteiten zijn vooral gericht op mensen met een licht-verstandelijke beperking, zoals: Wereld-Eet-Café, Eet & Filmhuis en Pannenkoekencafé. Dat nemen we dan ook op in de agenda, dan weet je dat. Ook dan is overigens iedereen van harte welkom. De ervaring leert dat het leuk kan zijn om samen dingen te doen.

Een groot deel van het jaar kun je op vrijdagochtend (vanaf 11.00 uur) meedoen aan theater of het creatief atelier.

Aansluitend is er een lunch. Vanaf 13.30 uur is er de mogelijkheid om samen muziek te maken of een film te kijken. Je hoeft geen muzikale aanleg te hebben: iedereen kan meedoen.

Er zijn zoveel dingen die onze aandacht vragen, dat we soms het idee hebben dat alles hard binnenkomt of dat je geleefd wordt.

Wanneer je mediteert, kom je tot jezelf en word je minder opgeslokt door de dingen om je heen. Susan neemt je mee in eenvoudige bewegingen, een begeleide meditatie en een stiltemeditatie. Het is bedoeld voor mensen met (enige) meditatie-ervaring. Je kunt ook per keer deelnemen.

Kosten: gratis.

Verdere informatie, of aanmelden mag via Susan, via het e-mailadres s.tonnaer@zrcn.nl

Een gemengde groep wandelt tweewekelijks op zaterdag van 9.30 tot ongeveer 11.30 uur.

De afstand is 7 kilometer. Startpunt is het Zelfregiecentrum (aan de St. Jorisstraat 72). Na afloop drinken we daar ook nog iets.

Voor meer informatie: Birgit van der Putten, secretariaat@zrcn.nl.

Iedere donderdagmiddag werkt een groep mensen met een licht verstandelijke beperking aan een betere leefstijl: gezond eten, voldoende bewegen en anderen ontmoeten.

Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom!

Voor meer informatie: Birgit van der Putten, secretariaat@zrcn.nl.

Elke woensdagochtend is er van 10.00 – 11.15 uur een les dru yoga voor beginners.

Deze vorm van yoga gaat uit van zachte, vloeiende bewegingen en een geconcentreerde ademhaling. Het stimuleert rust in lichaam en geest en draagt bij aan een positieve levenshouding. Iedere les bestaat uit een activatie, een bewegingenreeks en een diepe ontspanning, waar je alles mag loslaten.

De lessen zijn bedoeld voor iedereen wie wil stil staan bij zijn lichaam en via ontspanning meer rust of concentratie wil vinden.

Er is geen voorkennis of ervaring vereist. De les wordt gegeven door Jos Kersten, die zijn opleiding tot docent bijna heeft afgerond. Voor opgave en meer informatie: Birgit van der Putten, secretariaat@zrcn.nl.

Training

Zelfregiecentrum Nijmegen biedt een waaier aan trainingen, die op het ontwikkelen van jouw vaardigheden zijn gericht. In een kleine groep werk je onder deskundige begeleiding aan je persoonlijke doelen.

Deze training is voor iedereen die stil wil staan bij hoe je jezelf in het dagelijks leven presenteert. Daarnaast kun je presentaties oefenen. Het gaat over alledaagse dingen die je meteen kunt toepassen. De training speelt in op jouw vragen en behoeften. Jouw leervraag staat centraal. In deze training kan en mag je oefenen en ervaren.

Wat gaan we doen?
De training bestaat uit 5 bijeenkomsten. De thema’s zijn:

  1. Contact maken: in deze bijeenkomst staat kennismaken en verduidelijking van jouw persoonlijke doel centraal.
  2. Hoe presenteer ik mezelf? Oefenen aan de hand van presentaties of rollenspelen
  3. Sociale rollen: welke sociale rollen heb jij en wat betekent dat voor je presentatie?
  4. Rollenspelen: vrij in te vullen, afhankelijk van jouw wensen
  5. Afsluiting: Een feestelijke afsluiting met presentaties en/of rollenspelen en een evaluatie

Door wie?
We hebben verschillende ervaren trainers en co-trainers. Trainer Bianca van Raaij: ‘Mooi aan deze training is dat mensen in korte tijd stappen zetten. Mensen doen dingen die ze eerder niet zouden durven. En ze helpen en stimuleren elkaar iedere keer weer. Dat maakt de training erg inspirerend en persoonlijk.’

Deelnemer Jenneke: ‘In de training was er alle ruimte om te oefenen met mijn verhaal. Als kind was ik eerder verlegen en ook nu nog treed ik niet graag op de voorgrond. Het heeft me vooral zelfvertrouwen gegeven om in een groep te oefenen, van elkaar te leren en tips te krijgen. De training is echt een aanrader als je het lastig vindt om voor een groep iets te vertellen. Het mooie is ook dat het geen persoonlijk verhaal hoeft te zijn. Je kunt ook een presentatie oefenen over andere onderwerpen, zoals een sollicitatie.’

Praktische informatie
Wanneer:                           Houd onze agenda in de gaten voor de nieuwe data
Waar:                                   
Zelfregiecentrum Nijmegen, Sint Jorisstraat 72, Nijmegen
Kosten:                                 € 12,50
Info en aanmelding:       Birgit van der Putten secretariaat@zrcn.nl of bel (024) 751 11 20

‘Een eerste stap vooruit lijkt soms een enorme bergbeklimming. Het scheelt als je weet waar die eerste stap heen gaat. Ik vind het mooi om met elkaar te onderzoeken. Daarbij kun je veel hebben aan de ervaringen van andere cursisten. Je kunt elkaar inspireren en dat maakt dat doelen dichterbij zijn dan dat ze vooraf leken.’

Je ontdekt of versterkt jouw kwaliteiten en bekijkt hoe je om kunt gaan met wat jij moeilijk vindt. Welke ondersteuning heb je hierbij nodig? En hoe regel je dat? Stapje voor stapje werk je aan je persoonlijke leerdoel. Dit alles leidt tot een persoonlijk plan, waarin jij je kwaliteiten kunt versterken en je behoeften kunt formuleren. Kortom, je neemt zelfregie. Tijdens de training gebruiken we inspirerende werkvormen.

Reacties van deelnemers:

‘De training heeft me meer inzicht gegeven in mezelf en mijn valkuilen.’

‘Een fijne groep, duidelijke onderwerpen, een luisterend oor en goede adviezen waar ik mee verder kan.’

Wanneer: Houd onze agenda in de gaten voor de nieuwe data

Een oriëntatiecursus in ervaringsdeskundigheid.

De WWME past bij jou als je je eigen ervaringen met de psychiatrie of psychische kwetsbaarheid wilt inzetten in de praktijk.  Als je de cursus hebt gevolgd heb je een goed beeld van ervaringsdeskundigheid en je kunt – als je dat wilt – jouw ervaringen gebruiken als vrijwilliger of betaalde kracht.

De cursus is opgebouwd uit 3 blokken van 4 bijeenkomsten:

Blok 1: je maakt een koppeling tussen jouw herstelervaring en de kernbegrippen van herstel.

Blok 2: ervaringsdeskundigen vertellen over hun ervaring in het werk. Je onderzoekt een zelfgekozen onderwerp.

Blok 3: oefenen van vaardigheden en afsluiting met een presentatie.

Trainers Hans de Jong en Ilja Kramer maken vooraf graag kennis met je.

Lees Niek zijn ervaringen met de WWmE

Waar en wanneer:

Houd onze agenda in de gaten voor de nieuwe data
Locatie: De Kentering, Limoslaan 10 Nijmegen
Contact: ondersteuning@dekentering.info, 024 -324 99 75

WRAP staat voor Wellness Recovery Action Plan. Basis van WRAP is de gereedschapskoffer voor een goed gevoel. Je werkt een persoonlijk plan uit waarmee je kunt voorkomen dat je uit balans raakt.

Mary Copeland ontwikkelde de WRAP op basis van haar eigen ervaringen als cliënt binnen de GGZ. Kernbegrippen zijn: hoop, eigen ontwikkeling, persoonlijke verantwoordelijkheid, opkomen voor jezelf en steun.
De training wordt gegeven door ervaringsdeskundige Corine Strausz. Zij is psychologe en heeft ruime ervaring met het geven van trainingen.

Praktische informatie

Data: Houd onze agenda in de gaten voor de nieuwe data
Waar: Limoslaan 10, Nijmegen
Kosten: € 20,-
Aanmelden: via ondersteuning@dekentering.info of telefoon 024 – 3249975. Zie verder info op onze website: www.dekentering.info

Soms is het door een psychische aandoening lastig om de regie te houden over je eigen leven. Daarom is er de herstelwerkgroep. Je kunt hier werken aan je herstel op je eigen wijze en in je eigen tempo.

Aan de hand van thema’s worden eigen ervaringen ingebracht en met elkaar besproken. Het is de bedoeling dat je klachten van psychische aard zijn en dat je al (bijna) klaar bent met een eventuele behandeling.

Door wie?

De herstelwerkgroep wordt geleid door twee ervaringsdeskundigen. Zij hebben ervaring in de psychiatrie en ze zijn bekend met herstelwerkgroepen.

Praktische informatie

Wanneer: Houd onze agenda in de gaten voor de nieuwe data
Waar: Limoslaan 10, Nijmegen
Kosten: geen
Info en aanmelding: ondersteuning@dekentering.info t.a.v. Saskia Dubbelt of bel (024) 324 99 75

Deze training is voor mensen die op het speciaal onderwijs (nu praktijkonderwijs) hebben gezeten.

Vind je het lastig om een praatje te maken met andere mensen? Voel je je rot als iemand je vertelt dat je iets niet goed doet? Weet je niet hoe je anderen kunt vertellen dat je iets niet wilt of niet leuk vindt? Doe je vaak dingen die je eigenlijk niet wilt omdat je geen ‘nee’ durft te zeggen?

Heb jij één of meer van deze dingen? Dan is de training Sociale vaardigheden iets voor jou. We oefenen met:

– kennis maken
– iets bepraten
– luisteren
– kritiek krijgen
– iets vragen
– kritiek geven
– nee zeggen
– omgaan met gevoelens
– een praatje beginnen

Je ziet voorbeelden van vaardigheden op dvd. We spelen deze na in de vorm van een rollenspel. We kijken aan de hand van leerpunten hoe het is gegaan. Ook ga je kijken hoe andere medecursisten het doen. Daarnaast mag je zelf voorbeelden inbrengen om te oefenen. Door het vele oefenen ga je de vaardigheid vanzelf goed doen.

Praktische informatie

Data: Houd onze agenda in de gaten voor de nieuwe data
Waar: Zelfregiecentrum, St. Jorisstraat 72, Nijmegen
Kosten: € 50,00 op jaarbasis
Info en aanmelding: secretariaat@zrcn.nl of bel (024) 7511120

Heb je moeite met nee-zeggen? Laat je je gemakkelijk de mond snoeren? Ben je geneigd moeilijke situaties uit de weg te gaan? De training leert je op te komen voor jezelf zonder de relatie met de ander te schaden.

Trainers Ferry en Lycette hebben ruime ervaring in coaching. Ferry: ‘In contact met de ander is het fijn en belangrijk om jezelf te kunnen zijn. Het is fijn als iedereen zich gelijkwaardig en vrij kan voelen.’

Data: Houd onze agenda in de gaten voor de nieuwe data

Kosten: € 10,-

De training helpt je om elke ervaring makkelijker te nemen zoals die is en om anders om te gaan met stress en piekeren. Na deze training heb je meer aandacht voor het hier en nu. Trainer Susan: ‘Het geeft mij veel voldoening om datgene wat mijn eigen leven zo verrijkt heeft door te mogen geven aan anderen.’

‘Ik heb genoten van deze training. Niet alleen doordat de leerstof me zelfbewuster, milder en relativerender heeft gemaakt. Maar zeker ook door de wijze waarop Susan ons meenam in de wereld van Mindfulness: met passie en deskundigheid. Haar enthousiasme is gewoon aanstekelijk. Deze training raad ik iedereen aan, zeker als je nieuw bent in de wereld van Mindfulness. Ik heb er geen moment spijt van gehad!’ (Marcel Kersten)

Wanneer: Houd onze agenda in de gaten voor de nieuwe data

De kennismakingsgesprekken vinden plaats op dinsdag 13 en 20 december in de ochtend en op donderdag 15 en 22 december in de middag. Susan neemt contact met je op voor een afspraak.

Coaching

Zelfregiecentrum Nijmegen biedt je de mogelijkheid om één op één in gesprek te gaan met een coach. Uitgangspunt daarbij is altijd een vraag die je hebt, om meer regie over je leven te krijgen.

Heb je nog geen duidelijke vraag?

Met het doorlopen van de Zelfregieroute kun je erachter komen wat jouw doel of wens is. Met behulp van sfeerkaarten, kwaliteitskaarten en youtube-filmpjes kijken we naar jouw kwaliteiten, mogelijkheden en wensen. Ook is er aandacht voor wat je moeilijk vindt.
We vergelijken de Zelfregieroute  wel eens met een trechter. Al je wensen en dromen gaan erin. Door het maken van de opdrachten komt er uiteindelijk één vraag uit, waarmee je aan de slag wilt. Daarna zoeken we samen in een vraaggesprek naar een antwoord. Daarbij komen vragen aan bod als: welke stappen wil je zetten? Wat kun jezelf? Wie kan je helpen?

Deelnemers ervaren de Zelfregieroute als tijd nemen voor jezelf.

Voor alle duidelijkheid: we werken alleen met vragen om meer regie over je leven te krijgen. We zijn geen hulpverleners. Het kan overigens vaak wel prima naast elkaar bestaan: dat je in behandeling bent voor een hulpvraag en daarnaast een zelfregievraag hebt, die je met een van onze coaches wilt bespreken.

Ben je geïnteresseerd in coaching bij het Zelfregiecentrum? Bel het Zelfregiecentrum Nijmegen en vraag naar Petra, via het nummer (024) 75 111 20 of mail p.montforts@zrcn.nl. Zij neemt dan contact op om een afspraak te plannen.

We vragen een bijdrage van 2,50 euro per coachingsgesprek.

Heb je al wel een redelijk duidelijke vraag?

In vervolg op de Zelfregieroute hebben we de coachingsmethodiek GRIP ontworpen. Deze afkorting staat voor:

G Gezondheid: fysieke en psychische gezondheid

R Relaties: familie, vrienden, buren, collega’s (sociaal netwerk)

I Invloed: je kwaliteiten kennen en kunnen inzetten

P Participatie: meedoen, een rol hebben, eventueel (eigen) inkomen genereren

Samen met de coach kijk je op welk van deze gebieden je meer grip zou willen ervaren. En wat je kan doen om dit ook te bereiken. Omdat de doelen zo klein mogelijk worden gemaakt, zijn ze (relatief) makkelijk haalbaar. Deze succeservaringen zijn vaak heel helpend om vervolgens een groter of moeilijker doel aan te gaan. Deze methode blijkt een fijne aanvulling op de Zelfregieroute.

Voor alle duidelijkheid: we werken alleen met vragen om meer regie over je leven te krijgen. We zijn geen hulpverleners. Het kan overigens vaak wel prima naast elkaar bestaan: dat je in behandeling bent voor een hulpvraag en daarnaast een zelfregievraag hebt, die je met een van onze coaches wilt bespreken.

Ben je geïnteresseerd in coaching bij het Zelfregiecentrum? Bel het Zelfregiecentrum Nijmegen en vraag naar Petra, via het nummer (024) 75 111 20 of mail p.montforts@zrcn.nl. Zij neemt dan contact op om een afspraak te plannen.

We vragen een bijdrage van 2,50 euro per coachingsgesprek.

Omdat we merken dat veel deelnemers in hun eigen omgeving moeilijk kunnen oefenen met nieuw verworven kennis/vaardigheden, zijn we geleidelijk aan ook gestart met coaching on the job; deelnemers kunnen zo onder begeleiding in een bepaalde rol oefenen in de praktijk.

Je wordt dan vrijwilliger bij het Zelfregiecentrum. Denk aan rollen als gastvrouw of -heer van de inloop, medewerker van de receptie of van een eigen project. 

Zelfhulpgroepen

Voor lotgenoten kan de waarde van zelfhulpgroepen groot zijn. Binnen zo’n groep is sprake van erkenning (ik heb dit probleem) en van herkenning (anderen hebben dit ook). Je hoort hoe anderen ermee omgaan en hoe zij bepaalde zaken oplossen. Het geeft je de gelegenheid je eigen gedachten en gevoelens te ordenen.

Welke ondersteuning kunnen we bieden?

  • Ondersteuning bij het starten van een Zelfhulpgroep
  • Training voor de trekker(s) van een Zelfhulpgroep
  • Ruimte om te vergaderen
  • Lichte administratieve ondersteuning

We hebben de zelfhulpgroepen in Nijmegen en directe omgeving voor je op een rij gezet. Van dit overzicht kan iedereen gebruik maken: betrokkenen zelf, maar ook huisartsen, leden van sociale wijkteams en professionals, die ernaar kunnen verwijzen.

Een aantal zelfhulpgroepen staat onder twee of meer hoofdgroepen, bijvoorbeeld lichamelijke beperking en familiegroepen. Zo zijn ze voor iedereen makkelijk vindbaar.

Deze databank geeft een regionaal overzicht van zelfhulpgroepen. Wanneer er geen regionale zelfhulpgroep bestaat, verwijzen wij naar de landelijke patiëntenorganisaties. Voor een compleet overzicht van landelijke zelfhulpgroepen kun je kijken op de website van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.

Mocht je een correctie of toevoeging willen aanleveren, dan nodigen we je van harte om dit aan ons door te geven: secretariaat@zrcn.nl.

Ga naar de databank

Op zoek naar ondersteuning bij WMO, sociale zekerheid?