Ruimte huren

Welkom bij Zelfregiecentrum Nijmegen - Voor iedereen die meer grip op het leven wenst

‘Iedereen is even belangrijk. Kleur, geslacht, handicap: maakt allemaal niets uit.’

Het Zelfregiecentrum Nijmegen viert haar tienjarige bestaan met een reeks interviews: medewerkers ontmoeten hun grote idool of andere bekende personen en beleven de dag van hun leven! Zo ook Dorien Ederveen van Onderling Sterk. Zij mocht aanschuiven bij Ronnie Tober, een onvergetelijk moment. Het volledige verhaal is terug te lezen via deze pagina op De Gelderlander. Hieronder de complete tekst!

Dorien is 50, maar denkt als een kind, en dan staat ze ineens oog in oog met haar grote idool

Dorien is 50, maar denkt als een kind: veroorzaakt door zuurstoftekort bij haar geboorte. Ze krijgt dagbesteding in een Betuwse kas en leeft voor muziek. Hollandstalig. Als het even kan van Ronnie Tober, haar held. Dankzij een speciaal project mag ze hem nu ontmoeten. ,,Ongelofelijk dat dit echt gebeurt.”

Tik, tik, tik. Het geluid van wippende stoelpoten galmt door de eetzaal van het Van der Valk-hotel bij Papendal. Dorien Ederveen wiebelt onrustig heen en weer op haar zitplek. Ze gaat zo haar idool ontmoeten en is meer dan een half uur te vroeg.

,,Ik mag Ronnie Tober spreken hè! Dan wil je niet te laat komen. Ze zeggen dat mijn IQ lijkt op dat van een kind van 12, maar ik heb wél een rijbewijs. Dus kon ik mooi op tijd thuis weg.”

Ederveen is ‘er helemaal klaar voor’, zegt ze. En mocht dat nog niet aan haar gespannen gewip te zien zijn, dan wel aan de manier waarop de Doornenburgse zich heeft uitgedost. Oranje lippen, oranje ondershirt, oranje oogschaduw. Groene sokken onder een nette zwarte broek. Een opvallende kleurencombinatie?

Piratenzender en verzamelwoede
Ben je mal. ,,Oranje en groen zijn de Vierdaagsekleuren. Ik ben gek van de Vierdaagse en Ronnie Tober ook. Hij heeft ’m zes keer gelopen. Ik 24 keer. Ik vind zijn liedjes ook geweldig. Mijn ouders hadden vroeger een piratenzender in Doornenburg. Ik ben opgegroeid met Nederlandstalige muziek. Trouwens: ik heb ook verzamelwoede. En ik wil beter Duits leren.” In afwachting van ‘De Ontmoeting’ ratelt Ederveen maar door. Spanning.

,,Ha meid. Goed om jou te zien!”

De Amerikaanse tongval van oud-songfestivaldeelnemer Tober buldert door de hotelentree. Hij blijkt er ook al even te zitten. Niet in het restaurant, maar in de lobby. Grote glimlach. Dikke knuffel. Het ijs breekt met weinig woorden. Ederveen heeft meteen haar praatjes weer terug.

,,Geweldig dat ik je mag ontmoeten. Dat je dit voor mij doet. En voor het Zelfregiecentrum. Dat is heel belangrijk. Bij dat centrum helpen ze mensen met een beperking om zoveel mogelijk dingen zelf te kunnen. Met cursussen bijvoorbeeld. Ik zit zelf in een werkgroep over toegankelijke taal. Wij vinden bijvoorbeeld dat brieven van de overheid zo simpel mogelijk geschreven moeten worden, zodat iedereen het kan snappen.”

Brief schrijven naar eigen idool
Ederveen begint niet voor niets over het Zelfregiecentrum. Deze Nijmeegse organisatie komt op voor mensen met een fysiek of psychisch probleem en bestaat in 2023 tien jaar. Om dat te vieren, wil het Zelfregiecentrum een aantal bijzondere heldenontmoetingen op touw zetten. De organisatie vraagt mensen met een beperking wie hun idool is en helpt vervolgens een brief te schrijven. De vraag: zullen we een keer samen afspreken?

Ronnie Tober (78) hapt direct toe. De zanger die in de jaren 60 en 70 bekend werd met nummers als Iedere Avond, Rozen voor Sandra en Naar de kermis heeft een zwak voor mensen als Ederveen. Deze zwak ontstond in zijn jeugd. ,,Ik had een neefje dat spastisch was. Hij trok altijd naar me toe, ik voelde veel warmte”, zegt de in Amerika opgegroeide zanger. ,,Iedereen is even belangrijk. Kleur, geslacht, handicap: maakt allemaal niets uit.”

Sinds 2003 heeft Tober zelfs een eigen stichting voor mensen met een beperking. ,,Mijn man en ik hebben geen kinderen. Toch wilde ik iets nalaten aan de wereld. Met de Ronnie Tober Foundation organiseren we twee keer per jaar een vakantieweek voor zo’n honderd mensen. Fantastisch om te zien hoe vrolijk en dankbaar onze gasten dan zijn.”

‘Daar moet je schijt aan hebben’
Die foundation maakt Tober als held helemaal ‘af’, aldus Ederveen. Ze zegt het geweldig te vinden dat de zanger zich inzet voor mensen met een beperking. Niet iedereen staat zo in het leven, merkt ze. ,,Soms word ik anders behandeld vanwege mijn beperking. Dan kijken mensen raar of zeggen iets vervelends. Dat is af en toe lastig.”

,,Ach meid! Daar moet je schijt aan hebben.” Tober slaat op de knieën van de Doornenburgse. ,,Niemand is meer waard dan een ander.”

Ederveen kletst maar door. Over de kas waar ze werkt, het samenwonen met haar broer, zuurstofgebrek bij de geboorte en over andere Nederlandstalige artiesten. De 78-jarige zanger uit Bennekom hoort het glimlachend aan.

Hij stond op het Eurovisiesongfestival, zong in de ArenA en trad op voor de Amerikaanse presidenten Nixon en Kennedy. Maar sterallures? Nee. ,,Uiteindelijk moeten we allemaal gewoon poepen en piesen. Dus laten we een beetje aardig zijn voor elkaar. Vriendelijkheid kost niets.”

Van 145 naar 135 kilo
Ederveen maakt een selfie met haar held. Voor ze weer de auto instapt heeft ze nog één vraag. Ze wil de Vierdaagse graag voor de 25ste keer uitlopen, maar slaagde er de laatste 10 jaar niet in de finish te halen. ,,Ik ben al afgevallen. Van 145 kilo naar 135 gegaan. Heb jij nog tips?”

Tober lacht. ,,Een beetje gezond leven, minder suikers en niet te vaak stoppen onderweg. Dan ga je die Via Gladiola echt weer halen.”

Ederveen glundert. ,,Goede tip!” Ze wil al weglopen als ze nog iets in haar handen krijgt gedrukt. De jubileum-cd van Ronnie Tober. ,,Super. Ongelooflijk dat dit echt gebeurt. Deze dag maakt me echt blij.”

Het Nijmeegse Zelfregiecentrum bestaat tien jaar en viert op 15 september een jubileum. Het centrum biedt ontmoeting, training en coaching voor iedereen die meer grip op het leven wenst, zoals mensen met een beperking of chronische ziekte. In het kader van het jubileum spreken betrokkenen van het Zelfregiecentrum met iemand die ze heel graag willen interviewen.