Welkom bij Zelfregiecentrum Nijmegen - Voor iedereen die meer grip op het leven wenst

Een toegankelijk festivaltoilet voor rolstoelgebruikers

Studenten van verschillende opleidingen van de HAN– van Ergotherapie tot Industrieel Product Ontwerpen – hebben een ontwerp gemaakt voor een festivaltoilet dat ook toegankelijk is voor mensen in een elektrische rolstoel of mensen die liggend verzorging nodig hebben.

Meer ruimte, een schuifdeur in plaats van een openslaande deur. Direct links of rechts van het toilet een wastafel – en niet ertegenover. Een tillift en liefst ook een aansluiting voor elektriciteit. Vraag je rolstoelgebruikers naar hun ervaringen met festivaltoiletten, dan noemen ze een aantal verbeterpunten op.

Verder ontdekken de studenten dat het handig is het festivaltoilet in de buurt van een EHBO-post te plaatsen. Ook komen ze tot het inzicht dat heldere, vindbare informatie over de toegankelijkheid van toiletten er net zo goed toe doet.

Dit onderzoek van de HAN is uitgevoerd in samenwerking met het Zelfregiecentrum, het Arnhem Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) en de Cultuur Academie.

Drie concepten

Op basis van het onderzoek onder ervaringsdeskundigen, analyses van goede voorbeelden en onderzoek naar materiaal en logistiek, hebben de studenten 3 concepten uitgewerkt. Ontwerp nummer 1 kun je zien als een luxe variant van de DIXI mindervalide toilet. Nummer 2 is geïnspireerd op de Mobiloo, een bus met toilet, tillift en verschoontafel. Nummer 3 is een zeecontainer, omgebouwd tot een rolstoeltoegankelijke sanitaire unit, inclusief EHBO-post.

Ook hebben de studenten met festivalorganisatoren gesproken. Met name de kosten van een dergelijk toilet en de ruimte die het inneemt zien zij tot nu toe als bezwaren om een dergelijk toilet te plaatsen.    

In het vervolgtraject gaan de studenten verder onderzoeken hoe een dergelijk toilet toch geplaatst kan worden bij festivals. Bekijk hier de bijlage