Welkom bij Zelfregiecentrum Nijmegen - Voor iedereen die meer grip op het leven wenst

Belangrijke informatie over dag van Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 22 november zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Heb je een lichamelijke beperking? Je kunt terecht op alle stembureaus in Nijmegen: er is altijd een leesloep met verlichting en sterke vergroting. Maar er zijn ook twee speciale stembureaus: een voor mensen die niet (goed) kunnen zien én een voor mensen, die niet (goed) kunnen horen.

Blinden en slechtzienden kunnen in het Zelfregiecentrum Nijmegen stemmen met een speciale stemmal, in combinatie met een soundbox. De stemmal is een geperforeerde plaat met gaatjes waaronder het kiesbiljet wordt gelegd. De gaatjes corresponderen met de hokjes op het stemformulier.

Via de soundbox en een koptelefoon worden de kieslijsten en kandidaten voorgelezen. Je telt de voorkeurspartij op de plaat af, en daaronder het gaatje voor de gewenste kandidaat. Zo kun je het rondje rood kleuren. Daarnaast zijn kandidatenlijsten in braille en als grootletterboek aanwezig.

Het Zelfregiecentrum Nijmegen is gevestigd aan de St. Jorisstraat 72 en is goed toegankelijk. Er ligt een geleidelijn naar het Zelfregiecentrum. Het Zelfregiecentrum is te bereiken met bus 82,125, 300, 331 en SB85, halte Centrum Oost. Halte Hunnerpark voor de buslijnen 2,15, 33, 80 en 125.

Ringleiding

Wijkcentrum De Schalmei, aan de Symfoniestraat 204 in Neerbosch-Oost, is speciaal afgestemd op doven en slechthorenden. Er wordt daar gezorgd voor extra rust zodat geluiden het keuzeproces niet kunnen verstoren. Dankzij een ringleiding kan de kiezer het geluid op het eigen gehoorapparaat ontvangen. Er is een filmpje met een gebarentolk aanwezig, waarin wordt verteld hoe je kan stemmen. Van 16.00 – 21.00 uur is er een tolk gebarentaal aanwezig.

Het wijkcentrum is te bereiken met 6, halte winkelcentrum Notenhout. Het wijkcentrum is aan de rechterhand als u de wijk inloopt.

Stemtaxi

Om te gaan stemmen kun je gebruik maken van de gratis Stemtaxi. Die is bedoeld voor kiezers die moeilijk ter been zijn, en mensen met een lichamelijke- of visuele beperking. Sterker Langer thuis zet hier ANWB AutoMaatje voor in. Je wordt opgehaald en thuisgebracht door een vrijwilliger. Vraag de rit zo vroeg mogelijk aan maar uiterlijk 2 dagen van tevoren via www.langerthuisnijmegen.nl. Vermeld dat het om de Stemtaxi gaat.

Prokkelduo’s

Het merendeel van de werkzaamheden op stembureaus wordt gedaan door vrijwilligers. Stichting Prokkel stimuleert dat hier ook zogenaamde Prokkelduo’s bij aansluiten: een vrijwilliger met en een vrijwilliger zonder licht verstandelijke beperking. In Nijmegen zijn dit jaar twee Prokkelduo’s actief, waarvan een bij het Zelfregiecentrum.