Een stem voor mensen met een verstandelijke beperking

Onderling Sterk Nijmegen viert feest! Zij bestaat dit jaar 10 jaar en hebben het nodige bereikt. Zij komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke handicap. Ik sprak met Jan Boers en Laurian Alferink om meer te weten te komen over de organisatie die al 10 jaar heel actief bezig is met belangenbehartiging Samen vertellen ze over de wensen, dromen en hoogtepunten van 10 jaar Onderling Sterk.. Laurian en Jan beschrijven Onderling Sterk heel treffend: een belangenbehartiger voor mensen met een verstandelijke beperking in Nijmegen en omgeving. Vooral dat ‘en omgeving’ is belangrijk, ook mensen die in Groesbeek of Wijchen wonen zijn welkom. Helaas heeft niet elke stad of dorp een Onderling Sterk. 

Kwaliteit
Jan werkt sinds 2009 Onderling Sterk. Hij is als voorzitter de spin in het web van de organisatie. Hij bezoekt bijeenkomsten en spreekt in bij inspraakavonden van de gemeente. Zo probeert hij signalen door te geven die hij hoort van zijn achterban. Soms wordt hij op straat aangesproken op zijn werk. ‘Dan vinden mensen dat ik mijn werk goed doe.’ Daar is hij -terecht- erg trots op.

Laurian is de coach van Onderling Sterk. Zij begeleidt mensen om het beste uit zichzelf te halen. ‘Mensen met een beperking zijn kwetsbaar, maar hebben ook veel mogelijkheden. ‘ Ik wil mensen groot maken door ze aan te spreken op hun kwaliteiten’ Ze wil graag meedenken met de medewerkers, maar belangrijk is dat mensen zelf hun belangen behartigen.

Zijn wij in beeld?
Laurian vertelt: ‘Onderling Sterk wil dat mensen met een verstandelijke beperking hun stem laten horen. Mensen vertellen ons wat ze nodig hebben en waar ze tegenaan lopen. Onderling Sterk geeft signalen door aan burgemeester en wethouders en de politiek. Wij willen dat mensen met een verstandelijke beperking meepraten, zij zijn de ervaringsdeskundigen. We zouden willen dat iedereen met een verstandelijke beperking dat durft.
Mensen met een verstandelijke beperking hebben behoefte aan duidelijkheid. Daar komt nog bij dat mensen die, soms maar weinig begeleiding hebben, lang niet altijd goed in beeld zijn bij instanties. Voor deze mensen komen wij op.’

Jan breekt in: ‘Een voorbeeld is het keukentafelgesprek: mensen moeten in januari allemaal opnieuw worden geïndiceerd voor voorzieningen. Nu is het november en mensen hebben nog geen brief gehad. Mensen worden daar ongerust van. Dat geven wij dan weer door aan de gemeente. Wij behartigen de belangen van de doelgroep.’

Gouden Prokkel
Als hoogtepunt in 10 jaar noemt Jan de Gouden Prokkel. Onderling Sterk heeft 3 keer een Prokkel gewonnen waarvan twee keer de Zilveren en één keer de Gouden.. Prokkels zijn prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. De winnende ontmoetingen gingen over het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap. Het gaat in het VN-verdrag onder andere over het recht op wonen, en het meedoen met sport. Het verdrag is nog niet geratificeerd door de regering , maar dat weerhoudt Onderling Sterk er niet van om er wel aandacht voor te vragen. Bij een Prokkel laten mensen zien dat alles niet vanzelfsprekend is. Mensen met een verstandelijke beperking vinden het moeilijk om hun verhaal naar buiten te brengen. ‘Het is erg moeilijk om aan te geven dat je wordt gediscrimineerd. Dat zeggen is nogal wat,’ zegt Laurian. Zo komt het dus dat signalen vaak niet aankomen bij instanties. Wij geven dus ook adviezen wat je kan doen in zo’n soort situatie.’

Ook een hoogtepunt is het aantrekken van een betaalde coach, via de gemeente. Laurian is in 2011 begonnen. Daarvoor waren het vooral vrijwilligers die de kar trokken, maar nu begeleidt Laurian de medewerkers van Onderling Sterk. Zij overlegt met hen, maar de doelgroep vertegenwoordigen doen de medewerkers zelf. Jan zegt: ‘Ik ga zelf vaak naar inspraakavonden, maar ik overleg van te voren wel vaak met Laurian. Het inspreken doen we zelf.’ Jan geeft aan dat hij veel heeft geleerd van het werken bij Onderling Sterk: ‘Vroeger durfde ik niet eens mijn hand op te steken. Vooral niet als er veel mensen in de zaal zaten zonder een beperking. Nu maakt het me niet meer uit wie er bij zit, maar zeg ik gewoon wat ik wil zeggen.’ En Jan is niet de enige, veel medewerkers van Onderling Sterk willen zich nog verder ontwikkelen.

Dromen
Jan: ‘Er werken nu zo’n 6 mensen met een beperking bij Onderling Sterk. Ik wil eigenlijk dat de groep wordt uitgebreid naar 10 tot 12 mensen. Dat hebben we nog nodig.’

Laurian wil dat Themacafés worden uitgebreid. Dit zijn avonden met de meest uiteenlopende thema’s, waar mensen met een verstandelijke handicap kunnen discussiëren en met elkaar kunnen praten. Op 24 november is er weer een thema-avond over pesten in samenwerking met het LFB Winterswijk. LFB is een belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Positief beeld
Zowel Laurian als Jan kennen de voorbeelden van mensen die niet altijd goed weten hoe ze verstandelijk beperkten moeten aanspreken. Dit komt ook omdat niet iedereen aan de buitenkant ziet wat mensen mankeren. Jan: ‘Mensen vragen aan mij ook heel vaak wat voor een beperking ik heb. Als ik het ze uitleg, snappen ze het wel, maar ze hebben het niet altijd meteen door.’

Zo komt het dat mensen met een verstandelijke beperking maar al te vaak in een winkel op een verkeerde manier wordt aangesproken, waardoor ze de informatie niet meteen begrijpen. Hier valt een wereld te winnen. Mensen zouden zich bewust moeten zijn hoe ze mensen met een verstandelijke beperking aanspreken. Ook ontbreekt er een positief beeld: ‘Dat is toch ook een recht ,‘ aldus Laurian.

Feestje
Op 7 november viert Onderling Sterk een feestje vanwege het 10 jarig bestaan. Op die middag is iedereen welkom om het jubileum mee te vieren, van 13:30 tot 17:00 uur in de DroomVilla Lux aan de Oranjesingel 42 in Nijmegen. Het belooft een mooie middag te worden met toespraken van wethouder Frings en van de LFB, maar ook met muziek en een optreden van Nijmeegse Annie. Iedereen is welkom. Hopelijk tot 7 november!

-A A +A