Welkom bij Zelfregiecentrum Nijmegen - Voor iedereen die meer grip op het leven wenst

Veel gaat goed, veel kan beter

Tijdens een ervaringstocht langs allerlei knelpunten rondom de binnenstad van Nijmegen heeft de werkgroep Toegankelijkheid in kaart gebracht wat goed is gerealiseerd, maar zeker ook wat beter kan.

Gelukkig is er op de nodige plaatsen gedacht aan mindervaliden. Met name langs de singels zijn op de meeste plekken blindegeleidelijnen aangelegd die het blinden en slechtzienden makkelijker maakt om over te steken. Andere positieve uitschieters zijn de hellingbaan bij Museum Het Valkhof en de lift tussen het dek van de parkeergarage Kelfkensbos en de ingang aan de Voerweg.

Waar het mis gaat, is een gebrek aan aanpassingen, zoals blindegeleidelijnen, op drukke straten als de kruising Staringstraat-Mariënburgstraat. “Een weg die notabene recentelijk is aangepast,” zegt projectleider Marcel Giebels. “Maar van goede markeringen voor mensen met een visuele beperking is geen sprake.” Ook de oversteek Hertogstraat-Klein Mariënburg is recentelijk op de schop gegaan, maar nog steeds link voor mindervaliden.

Mensen met een visuele beperking kunnen zich moeilijk vooruitbewegen op de Hertogstraat, waar obstakels en volop geparkeerde fietsen het pad blokkeren. Op diverse plaatsen zijn inmiddels op- en afritten voor rolstoelen gemaakt, maar de meeste daarvan (zoals bij Hotel Credible en de Staringstraat) zijn te steil.

Al met al vragen diverse locaties om verbetering, iets waar Toegankelijkheid zich over zal buigen! De onderstaande foto’s, gemaakt door Baukje Slik, geven een impressie van de goede en minder goede dingen die zijn vastgelegd: