Psychose en jongeren, Inloopcafé De Verbinding

Een psychose is een psychiatrisch syndroom waarbij de patiënt het normale contact met de - door zijn omgeving ervaren - werkelijkheid kwijt is. Bij een psychose kunnen de volgende symptomen voorkomen:
Wanen: het koesteren van denkbeelden die niet overeenkomen met algemeen geaccepteerde opvattingen en/of ideeën waarvan de patiënt niet af te brengen is met logisch redeneren. Vaak, maar niet altijd, is er ook sprake van paranoia: achtervolgingswaan, zich inbeelden dat er overal camera's of microfoons verstopt zitten, dat er complotten zijn of dat de persoon in kwestie gezocht wordt door de politie of internationale veiligheidsdiensten.
Hallucinaties: het waarnemen van zaken die er niet zijn (zoals stemmen in het hoofd, beelden, geuren, of zelfs aanrakingen).
Verward denken: over en weer begrijpen psychotici en hun omgeving elkaar niet doordat het denkproces veranderd is door de psychose (chaotisch, te langzaam, te snel). Het gedrag van de patiënt is door zijn omgeving vaak niet meer te plaatsen (en vice versa).

Doelstelling

Het leggen van een verbinding tussen mensen met een stoornis (psychiatrische aandoening) en de wereld waarin we leven. Samen leren de regie over het leven te nemen. Ontmoeting, gezelligheid en informatie.

Doelgroep

Jongeren met een psychose. (Het maakt niet uit welke diagnose je hebt, of dat je daarnaast licht verstandelijk beperkt bent).

Werkwijze

Het Inloopcafé De Verbinding wordt gerund door een vaste groep medewerkers, en is opgericht door mensen met een psychiatrische diagnose.

De Verbinding werkt samen met alle GGZ-instanties, instellingen voor begeleid wonen en (ambulante) psychiatrische ondersteuning. Ze zijn onafhankelijk, werken niet vanuit een instelling en er is dus geen indicatie nodig om deel te nemen aan de activiteiten.

Activiteiten

Inloopcafé De Verbinding. Elke dinsdag tussen 11-15u in café De Klinker, Van Broeckhuijsenstraat 46, Nijmegen. Een ontmoetingsplek voor mensen met en zonder diagnose. Een lunch met hulpverleners, buurtgenoten, familieleden en geïnteresseerden.

Workshop ‘Het roer Om’. Elke dinsdag tussen 14-16u. Een ervaringsdeskundige psychotherapeute geeft aan groepen van 6 personen inzicht in gedrag, voortkomend uit de stoornis, dat maakt dat je steeds meer de stoornis lijkt te worden. Hoe kun je dat veranderen en weer ten volle in het leven staan? De stoornis blijft, maar je kunt er prima mee leven.

Werkgebied

Nijmegen en omgeving

Contact

Owen Roga en Doetie Bakker, tel: 06 1789 7313

nijmegeninloopcafe@gmail.com

Meer weten?

www.grotebroek.nl

-A A +A