Gastlessen in het basisonderwijs

Sociale integratie
Het Onderwijsproject van het Zelfregiecentrum geeft gastlessen over leven met een beperking. Dat gebeurt door ervaringsdeskundigen: mensen met een lichamelijke handicap, psychische beperking of chronische ziekte. Met onze gastlessen streven we ernaar om sociale integratie te bevorderen. We leren leerlingen meer over het leven met een handicap, nemen onbekendheid weg en maken eventuele vooroordelen bespreekbaar. Zo werken we aan een betere beeldvorming.

‘Hoe droom je als je blind bent?’
Dit is een voorbeeld van een vraag die aan onze gastdocenten wordt gesteld. Leerlingen zijn nieuwsgierig. Ze stellen verrassende vragen, willen meer van de ervaringsdeskundigen weten en dat is ook precies de bedoeling: interactie. We gaan niet alleen met ze in gesprek om vragen te beantwoorden, we doen ook verschillende ervaringsoefeningen. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten, blind te zijn, of hoe het is om veel prikkels te moeten verwerken. Dat zijn ervaringen die altijd veel indruk maken.
Een standaard gastles van anderhalf uur bestaat uit een kringgesprek en ervaringsoefeningen. Er kan daarnaast ook gekozen worden voor een aangepaste gymles.

Maatwerk
De inhoud van de gastles kan, in overleg, naar eigen keus worden ingevuld. U kunt een keuze maken uit ons overzicht van werkvormen. Dit lichten we graag toe in een gesprek. We werken ook graag met u samen tijdens projectweken of thema’s waar ‘leven met een handicap’ goed bij aansluit. De leerlingen kunnen de gastlessen volgen vanaf groep 3. 

Contact
Bent u geïnteresseerd in onze gastlessen? Dan kunt u contact opnemen met de projectleiders van het Onderwijsproject van het Zelfregiecentrum Bianca van Raaij en Annemieke van Noortwijk, via telefoonnummer (024) 7511120 of mailen naar b.v.raaij@zrcn.nl of a.v.noortwijk@zrcn.nl

We vragen een onkostenvergoeding van € 50,- per gastles. Wij geven gastlessen in de regio Nijmegen.

-A A +A