“Hier moet niets en kan van alles”

Een sfeerverslag van het Open Huis van het Zelfregiecentrum Nijmegen en j72 op 29 augustus

Wilma legt de laatste hand aan haar kledingkraam, Susan beschildert de wegwijsborden, het soepteam snijdt alvast de ingrediënten, en het centrale punt legt een weelde aan foldermateriaal klaar. Het is altijd spannend, zo’n Open Huis. Hoe druk gaat het worden? Hé, daar is de eerste bezoeker al, en we zijn nog niet eens begonnen! “Ik ben Anneke, het ziet er hier feestelijk uit… is de toegang gratis?” “Ja hoor,” antwoordt Caroline, “altijd trouwens!” “Nou, dan ga ik maar eens kijken wat jullie allemaal te bieden hebben!” “Een hele hoop,” antwoordt Marcel, “we doen hier werkelijk alles, behalve bankbiljetten vervalsen!” Anneke loopt lachend het terrein op.

Jan Boers, die nog steeds met passie aan Onderling Sterk verbonden is, brengt zijn ‘Doe je mee-spel’ in paraatheid, want daar zijn al de eerste deelnemers. “We gaan het spel vandaag drie maal spelen, met telkens maximaal vier personen,” legt Jan uit, die tegelijkertijd met trots vertelt dat hij op dit moment al 15 kilo is afgevallen dankzij het leefstijlprogramma bij het Zelfregiecentrum. “Zelfregie in de praktijk” zegt hij lachend.

Inmiddels is het gezellig druk bij de kledingkraam. “Alle opbrengsten gaan naar het Creatief Atelier”, legt Wilma uit. “Ook de vrijwilligers van het Open Huis komen hier shoppen!” Even verderop bereidt het soepteam maar liefst vier soepen. Jenny, Til, Cindy, Magda, Carola en Patricia zijn zo druk bezig dat Joop ze een handje komt helpen. “Een beetje van mezelf en een beetje van het Zelfregiecentrum”. DJ Frank zorgt voor de muzikale omlijsting, en laat aan de hand van verzoekjes menige hit horen. Maar dat is niet alles; ook het Duo Los Condores speelt fraaie Latijns Amerikaanse muziek.

Annemieke bemant de tent waarin mensen kennis maken met de Inloop en de Zelfregieroute, en vertelt dat er al twee mensen zijn langsgekomen die geïnteresseerd waren. Bij het centrale punt wordt participatiecoach Monique ontvangen. Ze is zeer geïnteresseerd in het diverse aanbod van het Zelfregiecentrum. Coaching is een belangrijk onderdeel van het Zelfregiecentrum, en Petra en Bianca nemen dat voor hun rekening. “Er zijn al een aantal gegadigden langsgekomen.”

“Ik ben van het NAH-centrum,” zegt Margreet bij het centrale punt. “Is onze doelgroep (mensen met niet aangeboren hersenletsel) iets voor het Zelfregiecentrum?” “Het Zelfregiecentrum kan zeker iets betekenen voor deze doelgroep” zegt Caroline, ”want we denken hier in mogelijkheden en hebben een stilteruimte voor wie even teveel prikkels ervaart. In veel gevallen kunnen we aansluiten bij de wensen en mogelijkheden. Het meeste aanbod is gratis, neem vooral een folder mee!” Margreet loopt met interesse het terrein op. Hemmy van Iriszorg stelt een soortgelijke vraag. “Ik kende het Zelfregiecentrum helemaal niet, kunnen onze cliënten zich hier bij aansluiten?” Het antwoord laat zich raden. “Onze Inloop is een goede introductie,” legt Caroline uit, “maar kijkt u vooral ook eens bij de presentatie van de onderdelen van vandaag!”

Tussen de steeds drukker wordende tentjes fotografeert Baukje namens het Zelfregiecentrum. Voor Baukje is fotograferen niet zomaar iets. “Ik ben best kritisch, ook over mijn eigen werk,” legt ze uit. “Er is zoveel te zien vandaag, daar moet iets moois uit kunnen rollen.” Inmiddels zijn Roos, Titia, Peter en Els aangeschoven bij Jan Boers bij het Doe je mee-spel, Birgit bemant de tafel die bezaaid ligt met informatiemateriaal, en noteert de contactgegevens van iedereen die interesse heeft in de activiteiten van het Zelfregiecentrum. Maar ook j72 presenteert zich. Jack draagt zorg voor wat waarschijnlijk de leukste activiteit van de dag is: de bolderrace! “De ene persoon trekt geblinddoekt de andere die in de kar zit en aanwijzingen geeft, en de snelste tijd wint. "Dit duo is tien seconden sneller dan het vorige… is het iets voor jou, Marcel?” “Alleen als ik in de kar mag, Jack!”

Als ook maar iets duidelijk is, dan is dat de ongedwongen sfeer. Jaheed heeft in eerste instantie moeite om mensen te vinden voor een korte wandeltocht, maar hij vertrekt dan toch. Baukje gaat met hem mee. Ze zijn nog niet weg, of Rob deelt heerlijke pannenkoeken uit. “Hé, niet allemáál” zegt hij lachend. Wilma vertelt dat er al ongeveer 25 euro aan tweedehands kleding is gekocht. “Dat zijn 50 kledingstukken. En het Open Huis is nog niet voorbij!” De soep is populair. “Vooral de linzensoep is niet aan te slepen.” Nerka meldt zich bij het centrale punt. “Ik zag het in de krant. Ik wil iets gaan doen, maar waar moet ik beginnen?” Caroline vertelt het haar.

Opeens klinkt er gejuich als er bij het memoryspel een winnaar uit de bus rolt. Iemand anders vraagt wanneer het Wereldeetcafé is. Baukje is inmiddels weer terug met de wandelgroep. “Ik heb mooie kiekjes,” vertelt ze. Bij de tent van de Open Inloop zit bestuurssecretaris Ton Weijers zichtbaar te genieten van de gezellige en open sfeer. “Hier moet niets, hier kán van alles,” zegt hij. “Het is veilig, het is vertrouwd. Het is goed dat het buiten is, dat neemt mogelijke drempels weg.” Maar niet alles is buiten. Zo geeft Josine binnen handmassages, worden er pannenkoeken gebakken in de keuken, en is er in de benedenverdieping een Lachcursus. Met twaalf kandidaten is het een vrolijke boel! Josine vraagt Marcel om kandidaten te vragen voor de handmassage. Hij vindt er vier, waaronder Joop.

Drie kwartier voor het einde heeft Wilma bijna 40 euro opgehaald met haar kleding. De laatste pannenkoeken worden met smaak opgegeten. Joop komt terug van de handmassage en wijst naar zijn handen, die Marcel op een meter afstand kan ruiken. “Mijn vrouw zal zich vast afvragen waar ik geweest ben!” zegt Joop lachend. Saskia van Dongen van het Onderwijsproject heeft een visuele weergave getekend van het Open Huis. “Mensen vinden het mooi om te zien,” zegt ze. Birgit laat met trots de lijst met geïnteresseerden zien. “Zo fijn dat mensen willen weten waar het Zelfregiecentrum ze mee kan helpen!” DJ Frank is niet minder trots. “Kijk eens naar de lijst met de verzoeknummers!”

De weergoden gaven ons een mooie dag, maar we waren vooral blij door de mooie opkomst en vooral door de vele geïnteresseerden. De opruimploeg (Berry, Rob, Bert en Birgit) staat klaar. Iedereen gaat met een goed gevoel naar huis… en het mooie fietskunstwerk dat zo mooi past bij het thema ‘het stuur in handen nemen’? Dat laten we nog wel even staan bij de ingang van het pand.

-A A +A