Welkom bij Zelfregiecentrum Nijmegen - Voor iedereen die meer grip op het leven wenst

Nieuwe voetgangersbrug over Waalhaven niet toegankelijk?

De nieuwe voetgangersbrug over de Nijmeegse Waalhaven wordt niet toegankelijk voor rolstoelers, rollators en kinderwagens. Daar is te weinig ruimte en geld voor, zegt de gemeente. Dat levert een storm aan kritiek op.

Volgens wethouder Vergunst  zijn voor de brug diverse rolstoelvriendelijke opties bekeken. Ze haalden het allemaal niet. Voor een hellingbaan is het te steil. Een lift neemt teveel ruimte in. Een beweegbare brug zou te duur worden. “Daarop maak je de lastige afweging: helemaal geen brug of een brug die niet rolstoeltoegankelijk is”, zegt de wethouder in De Gelderlander van 24 juni. Het werd dus het laatste .Op dezelfde dag werd in De Volkskrant Bram Wissink aangehaald: “Als je geen geld hebt voor een toegankelijke brug, dan heb je geen geld voor een brug.”

Columniste en schrijfster Annemarie Haverkamp heeft een zwaar gehandicapte zoon Job. Zij noemde de geplande brug in haar column in De Gelderlander (26 juni) een symbool van uitsluiting.

Niet op de hoogte

Jan Troost, projectleider toegankelijkheid & wonen van het Zelfregiecentrum, wijdde samen met Mari Sanders hun 150e vlog aan dit onderwerp. Jan gaf aan dat het Zelfregiecentrum niet op de hoogte was gebracht van de plannen. “Ik ben zelf op onderzoek uit gegaan. Heb de tekeningen opgevraagd en toen werd het me al snel duidelijk: hier lag het ontwerp van een zeer ontoegankelijke brug.” Te gast bij de vlog va Troost & Sanders was Charlotte Brand van de PvdA. Zij stak de hand in eigen boezem: “We hebben als leden van de raad met z’n allen zitten slapen. Ergens hadden we ook verwacht dat het college de toegankelijkheid zou hebben meegenomen of anders aan de raad had voorgelegd.” De vlog is te bekijken via: https://www.youtube.com/watch?v=7sHY8RH4drs

Vragen

Fractievoorzitter April Ranshuijsen van Groen Links heeft ondertussen vragen gesteld aan het college: “Wanneer heeft het college het besluit genomen dat de brug niet toegankelijk hoeft te zijn voor mensen die slecht ter been zijn, wandelaars met een rollator, rolstoel of kinderwagen? Welke afwegingen liggen precies ten grondslag aan dit besluit? Waarom is het college niet naar de gemeentraad gekomen met verschillende scenario’s aan oplossingen toen bleek dat er knelpunten waren voor het bouwen van een toegankelijke brug?

Oplossing?

Raadslid Jean Paul Broeren van Stadspartij Nijmegen ziet een oplossing in een plateaulift. Dat zou ook nog eens een goedkope oplossing zijn. We hebben als Zelfregiecentrum contact met hem gezocht en de informatie opgevraagd bij de leverancier van de beoogde plateaulift.

(Wordt vervolgd)