Multiple Sclerose, MS-Kaffee

Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het is een aandoening van de witte stof van de hersenen en het ruggenmerg: de myeline. De myeline vormt het omhulsel van de zenuwbanen en zorgt ervoor dat de zenuwprikkels normaal geleid kunnen worden van en naar de hersenen. Bij MS vormen zich op verschillende plaatsen (vandaar multiple) en op verschillende tijdstippen 'plaques' ter hoogte van de myeline. Deze 'plaques' zijn een gevolg van ontstekingsreacties, gericht tegen eiwitten in de myeline. Ten gevolge van de ontsteking wordt de normale myeline afgebroken en ontstaat littekenvorming (sclerose). Dit bemoeilijkt of vertraagt de prikkelgeleiding van en naar de hersenen en daardoor ontstaan de ziekteverschijnselen of symptomen van MS.

In ons land treft MS ongeveer één op duizend mensen. De meeste mensen die MS krijgen zijn tussen de 25 en 45 jaar oud. De aard van de symptomen is afhankelijk van de soort getroffen zenuwbanen. De symptomen zijn zeer verschillend: spierzwakte, coördinatiemoeilijkheden, gevoelsstoornissen, moeheid, blaasfunctiestoornissen, seksuele problemen, stoornissen in het geheugen, concentratie en spraak. Niet iedereen wordt door al deze symptomen getroffen. Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar en erg verschillend van persoon tot persoon.

Doelgroep

Mensen met Multiple Sclerose

Activiteiten

Een groepje vrijwilligers van de MS Vereniging Nederland Rayon Nijmegen organiseert en verzorgt, voor en door mensen met MS, activiteiten waarbij zij u van harte welkom heten!
Regelmatig een koffie ochtend die zij omgedoopt hebben tot MS-Kaffee. Ongedwongen ontspannen samenzijn onder het genot van een kopje koffie. Lotgenotencontact, daar waar je aan een half woord genoeg hebt.

Contact

MS-Kaffee en themabijeenkomsten worden gehouden in:
De Brede School “Noorderlicht”
Roerdompstraat 76
6601 DL Wijchen

nijmegen@msvereniging.nl

Meer weten?

www.msvereniginggelderlandzuid.nl

-A A +A