Mentale ondersteuning, Indigo

Mentale ondersteuning

Doelgroep

  • Mensen van alle leeftijden die last hebben van mentale klachten (stress, angst, somberheid, piekeren of andere mentale klachten), en daar zelf niet meer uitkomen
  • Mensen die willen leren hoe zij hun mentale gezondheid kunnen verbeteren
  • Mensen die eerder voor klachten zijn behandeld, maar tijdelijke ondersteuning nodig hebben
  • Mensen die een naaste hebben met psychische problemen. 

Werkwijze

Indigo geeft voorlichting, cursussen en kortdurende behandelingen bij psychische, psychosociale en verslavingsproblemen. Dit gebeurt in groepsverband, individueel of online. Een behandeling bestaat uit 5-8 gesprekken met een hulpverlener. Er wordt gekeken naar de klacht, de omstandigheden en de persoonlijke stijl. Aan de omstandigheden kan niet altijd snel wat gedaan worden. Daarom richt Indigo zich op de persoonlijke stijl, de draagkracht vanmensen; oplossingen zoeken vanuit persoonlijke kracht. U krijgt inzicht in uw situatie en handvatten waarmee u vervolgens zelf verder kunt. Niet uw problemen, maar uw mogelijkheden staan centraal. Indigo gelooft dat mensen veel zelf kunnen doen om weer grip op hun leven te krijgen. Zeker als zij er snel bij zijn. Zo wordt voorkomen dat problemen erger worden.

In sommige gevallen heeft u meer begeleiding nodig dan Indigo kan bieden. U bekijkt dan samen met de hulpverlener wat een geschikte volgende stap is. Indigo werkt samen met uw huisarts, het maatschappelijk werk, eerstelijnspsychologen en specialistische hulpverleners op het gebied van mentale gezondheid.

Activiteiten

Indigo biedt cursussen & trainingen die helpen om ernstige psychische problemen en/of verslaving te voorkomen. Voor sommige cliënten preventief, voor anderen een onderdeel van de behandeling.

Bijvoorbeeld voor kinderen/jongeren rond gescheiden ouders; kinderen van ouders met psychische problemen of verslaving; broers/zusjes van een kind met psychische problemen; omgaan met angst; leren omgaan met boosheid; sombere gevoelens/gedachten; eetstoornissen; samen stoppen met roken; plezier op school; huiselijk geweld. Bijvoorbeeld voor volwassenen rond angst; geheugenproblemen; eenzaamheid; eetproblemen; gezinsproblemen; een naaste met mentale problemen; medisch onverklaarbare lichamelijke klachten; overbelasting mantelzorgers; verslavingsproblemen; piekeren, stress, overspannenheid/burn-out; somberheid/depressie; relatieproblemen; rouwverwerking.

Het cursusaanbod verschilt per regio. In huis aan huisbladen, buurt- en wijkcentra en instellingen voor gezondheidszorg wordt ook aangekondigd wanneer een cursus van start gaat. De cursussen vinden onder begeleiding plaats. Voor een aantal cursussen heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. Sinds 1 januari 2014 vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van deze cursussen niet meer. U kunt ervoor kiezen om zelf de cursussen te betalen. Of u kunt deelnemen aan cursussen van Indigo die huisartsen en gemeenten organiseren en betalen.

Op de site van Indigo wordt ook verwezen naar gratis zelfhulpmodules via internet waarmee u inzicht krijgt in uw mentale gezondheid. Dit zijn modules waarbij er geen contact is met een hulpverlener. De modules zijn ontwikkeld door stichting Mirro, waarin drie Indigo-partners participeren, bv rond burn-out, gamen, rouwverwerking, mantelzorg etc.

Werkgebied

O.a. Nijmegen en omgeving / regio Gelderland

Contact

Voor informatiebijeenkomsten, groepscursussen en begeleide zelfhulp via internet: 026-312 44 83

Voor gesprekken met een hulpverlener: 024-383 77 48

Of via een Indigo vestiging bij u in de buurt.

service@indigo.nl

Meer weten?

www.indigo.nl

www.mirro.nl/aandeslag (ook voor gratis zelfhulpmodules via internet)

-A A +A