Welkom bij Zelfregiecentrum Nijmegen - Voor iedereen die meer grip op het leven wenst

Mensen hebben nu meer plezier in bewegen

Bewegen in het bos

‘Deelnemers hebben elkaar ontmoet, zijn meer te weten gekomen over gezond eten, lekker bewegen en vrienden maken. Zij geven hun gezondheid een hoger punt dan vóór het project Gezonde leefstijl.’ Dat zegt medewerker Gerard Nass bij de eindpresentatie van het project op 27 juni.

Collega Daniëlle Groeneveld vult aan: ‘Je ziet het ook aan mensen. Na een half jaar lopen ze meer rechtop, kijken blijer of zijn uit hun schulp gekropen. Alle veertien deelnemers zijn afgevallen en iedereen heeft meer plezier in bewegen gekregen.’

Minder eten, meer ontmoeten

Verschillende deelnemers vertellen wat bewegen voor hen betekent. In een filmpje vertelt ervaringsdeskundige Jaheed: ‘Ik ben vanuit Afghanistan, al voor de oorlog daar, naar Duitsland verhuisd, om er samen met mijn broer te gaan wonen. Mijn ouders vonden dat ik daar met mijn handicap meer kansen had. In Duitsland ben ik veel gaan gamen en raakte ik verslaafd aan eten. Ik werd erg dik. Pas toen we in Nederland gingen wonen, ben ik afgevallen. Maar liefst 18 kilo in een paar maanden. Ik ging vaak hardlopen en lette op mijn voeding. Nog steeds doe ik drie keer per week aan fitness, loop ik hard en eet ik gezond. Binnen dit project vond ik het erg leuk om als ervaringsdeskundige anderen te stimuleren.’

Onderuit geschopt

Jan was ooit gescout voor het profvoetbal bij Go Ahead Eagles. Hij trainde 6 keer per week tot hij tijdens een toernooi onderuit werd geschopt en thuis kwam te zitten met twee gebroken enkels. Hij begon te eten: ‘Ik at zo een pak koekjes op, werd dikker en dikker. Sinds ik mee doe aan deze training ben ik al 12 kilo kwijt. Ik eet minder en pak nu fruit in plaats van koekjes. En ik ga door!’

Cindy eet al lang gezond en zwemt regelmatig: ‘Mijn moeder dacht dat het leuk voor me was om leeftijdgenoten te ontmoeten. Dat is ook zo! Het wandelen en de ontmoetingsactiviteiten zijn leuk. Ik ben veel minder stil dan eerst’. Dit voorbeeld laat zien dat stimulans uit het sociale netwerk belangrijk is.

Samen leren en veel lachen

Gerard: ‘Het belangrijkste was dat mensen veel contact hadden met elkaar. Ze hebben de nodige informatie gekregen, maar ook meer over zichzelf geleerd. Ervaringsdeskundige deelnemers speelden hierin een belangrijke rol. Verder verzorgden 4 studenten psycho-motorische therapie (PMT)  iedere week een leuke bewegingsopdracht. Zij zijn er zelf ook wijzer van geworden: ‘Wij hebben geleerd dat je normaal met mensen met een verstandelijke beperking om kunt gaan en dat je gewoon kunt praten. Een respectvolle grondhouding en goede afstemming op de deelnemers is belangrijk. Zo maak je contact. Daarnaast heb ik geleerd dat het belangrijk is om kleine stapjes te zetten. Dat je daar meer mee bereikt.’

Doorgaan? 

Daniëlle: ‘Vroeger keken we alleen naar de weegschaal. De laatste jaren vinden we het ook belangrijk dat je lekker in je vel zit. Daarvoor moet je leuke familie en genoeg vrienden hebben. Ook is het belangrijk dat je lichaam gezond is en dat je nuttige dingen doet.’ Het project heeft hier zeker recht aan gedaan. Voor de zomervakantie gaat de groep nog  een keer samen bowlen. Daarna zouden ze graag doorgaan. Jos Kersten, directeur van het Zelfregiecentrum, gaf aan dat we erg ons best doen om dat te bereiken.

Zie ook een filmpje op Youtube