HIV, HIV-café

Aids (acquired immunity deficiency syndrome) wordt veroorzaakt door het hiv-virus, waardoor het menselijk afweersysteem ondermijnd wordt. Ondanks de sterk verbeterde antivirale medicijnen is hiv nog steeds niet te genezen. Zonder behandeling met hiv-remmers evolueert iemand met hiv na verloop van tijd naar een aids-stadium. Personen in het aids-stadium gaan vlugger een aantal ziekten ontwikkelen (longinfecties, bepaalde kankersoorten...) die tot de dood kunnen leiden vanwege het defecte afweersysteem. Zware aanhoudende vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren, gewichtsverlies, aanhoudende koorts, nachtelijk zweten, huidaandoeningen, chronische diarree kunnen symptomen van aids zijn. Dankzij de hiv-remmers kan de virusreproductie dusdanig afgeremd worden, dat tegenwoordig slechts 1 % van de mensen met hiv in een aids-stadium terechtkomt. Mensen die met het virus besmet zijn, worden seropositieven genoemd. Het virus kan worden overgedragen via 'onbeschermd' seksueel contact, via intraveneus drugsgebruik met gemeenschappelijke naalden, via bloed- of orgaandonors of van moeder op kind.

Doelgroep

Mensen met hiv en aids in de provincie Gelderland (en naaste omgeving). Maar ook voor hun familie, vrienden en mensen die op een andere manier met hiv en aids te maken hebben gekregen of denken te krijgen.

Werkwijze

Een groep vrijwilligers zet zich in voor het bevorderen van het onderling contact en ondersteuning van hiv-geïnfecteerden. Dit doen zij onder meer in een eigen hiv-café in Arnhem, maar op verzoek ook bij hiv-patiënten thuis of in het ziekenhuis. Verder geven getrainde vrijwilligers voorlichting over hiv en aids aan beroepsgroepen en scholieren.

Contact

Hiv Vereniging Nederland, regio Gelderland,

hvn-gelderland@hivnet.org

Meer weten?

www.hivnet.org

-A A +A