Eetstoornis, dwangmatig (over) eten

Dwangmatig omgaan met voedsel kan zich op verschillende manieren uiten: ongecontroleerd eten, niet eten, te weinig eten, vreetbuien, overgeven, extreem diëten. Gewicht speelt niet zozeer een rol, wel de drang die aan de basis ligt van het eetgedrag. Een voor de hand liggend gevolg hiervan kan 'anorexia' - magerzucht of 'obesitas' - zwaarlijvigheid zijn. Vooral het onbedwingbare aspect treedt op de voorgrond. Deze drang beïnvloedt het totale doen en laten van de betrokken persoon.

Doelstelling

Herstel vinden op drie niveau’s: lichamelijk, emotioneel en spiritueel; door het werken aan het twaalf stappenprogramma van anonieme over-eters, en door het delen van ervaring, kracht en hoop.

Doelgroep

Mannen en vrouwen die een gemeenschappelijk probleem, dwangmatig eten, met je willen delen en die een gemeenschappelijke oplossing hebben gevonden: de Twaalf Stappen en Twaalf Tradities van Anonieme Overeters / Overeaters Anonymus (OA).

Werkwijze

Een bijeenkomst wordt meestal geopend met ‘Het Gebed om Kalmte’, en er wordt misschien een stuk voorgelezen genaamd ‘Wij nodigen je uit’. Dit stuk omschrijft de ziekte van dwangmatig overeten en het 12-stappenprogramma.

Omdat anonimiteit een sterk principe is binnen het OA-programma, ben je ervan verzekerd dat hetgeen je deelt binnen kamers zal blijven. Dit geeft je de veiligheid om je ervaringen eerlijk te kunnen delen.

Misschien wil je iemand, met wie je je kunt identificeren, vragen als sponsor. Een sponsor zal de ervaring, kracht en hoop die hij of zij heeft in het ’12-stappenprogramma tot herstel’ met je delen en zal wellicht je vragen kunnen beantwoorden.

Leden kunnen misschien spreken over een Hogere Macht of God. OA is geen religieus programma en onderschrijft geen specifieke religieuze ideologie. Het is een programma dat spirituele principes in de praktijk brengt; leden benaderen deze principes op hun eigen wijze.

Enige vereiste voor leden is een verlangen om op te houden met dwangmatig eten.

De telefoon speelt een belangrijke rol in OA: voor het krijgen en geven van steun, en om je er aan te helpen herinneren dat je er niet alleen voor staat.

Bijeenkomsten

Je kunt tussen de 3 tot 30 mensen aantreffen op een bijeenkomst; gemiddeld komen er ongeveer 9 mensen. Je zult warm ontvangen worden.

Bijeenkomsten duren meestal tussen 1 en 1 ½ uur. Vóór en na de bijeenkomst kun je vragen stellen, en ook wat OA-literatuur aanschaffen om het programma te helpen ontdekken.

Veel leden gaan naar meer dan één bijeenkomst per week. Indien er bij jou in de buurt niet veel face-to-face bijeenkomsten zijn, dan ben je ook welkom om een online bijeenkomst bij te wonen.

OA vraagt geen contributie of andere vergoedingen; OA onderhoudt zichzelf door vrijwillige bijdragen van de leden.

Werkgebied

Landelijk. Momenteel niet in Nijmegen.

Meer weten?

www.anonieme-overeters.nl (ook voor online-bijeenkomsten)

-A A +A