Welkom bij Zelfregiecentrum Nijmegen - Voor iedereen die meer grip op het leven wenst

Broeder Tuck Award voor Iris Hobo: ‘Drive om voor iedereen een fijne plek te ontwerpen’

Designmanager Iris Hobo van Radboudumc heeft 29 maart tijdens het congres ‘Gelijk is gelijk’ de Broeder Tuck Award ontvangen van het Zelfregiecentrum Nijmegen. Het gaat om een stimuleringsprijs voor mensen, organisaties en bedrijven die zich inzetten voor gelijke kansen voor mensen met een handicap én die samenwerken met andere partijen.

Iris Hobo is verantwoordelijk voor innovatie en inrichting van de nieuwbouw van het Radboudumc. Volgens de jury is ze goed in het betrekken van gebruikers bij haar ontwerpen en hanteert ze daarbij een onconventionele aanpak. ‘Ze werkt samen met diverse belangenorganisaties en ervaringsdeskundigen als slechthorenden en slechtzienden, laaggeletterden en rolstoelers. Zo is er een veilige route gemaakt voor mensen met pleinvrees bij de hoofdingang, door het plaatsen van levensechte bomen die hun wortels onder de vloer in containers hebben. De 150 eenpersoons patiëntenkamers zijn uitvoerig getest, ook door vrijwilligers met een obesitaspak aan.

Iris Hobo liet zichzelf ook een paar dagen opnemen op een verpleegafdeling om te ervaren wat het gevoel van rust en veiligheid van patiënten verstoort. Ze heeft een drive voor iedereen een fijne plek te ontwerpen.’

De prijs bestaat uit een beeldje. Andere genomineerden waren Geert Bakker, politicoloog, die aan de wieg stond van Makkers Unlimited, een groep strijdbare mensen met en zonder handicap die door het hele land acties organiseerden. En Ton Deley, orthopedagoog, een pionier in het mobiliseren van jongeren met een handicap om voor hun belangen op te komen.

Voor meer informatie: Jos Kersten, j.kersten@zrcn.nl of via 06 – 420 40 937.