Astma, COPD, zeldzame longziekten

Astma is een  aandoening van de luchtwegen. Astma is een ontsteking van de lagere luchtwegen ten gevolge van een overgevoeligheid. Een allergie kan hier de oorzaak zijn, maar dit is niet noodzakelijk zo. Een astmapatiënt krijgt aanvallen van benauwdheid met hoesten, overmatige slijmproductie en een piepende ademhaling die veroorzaakt wordt door een vernauwing van de luchtwegen. Deze vernauwing is een reactie op prikkels uit de omgeving, zoals uitwerpselen en huidrestjes van huisstofmijten, haardeeltjes en huidschilfers van dieren, pollen, bepaalde voedingsmiddelen, tabaksrook en luchtverontreiniging, bak- en verflucht, parfum. Ook zware inspanningen, emoties en weersomstandigheden worden tot de irriterende factoren gerekend. Bij sommige astmapatiënten veroorzaken de aanvallen slechts een voorbijgaand ongemak, bij anderen legt de ziekte een zware hypotheek op het dagelijkse leven.

COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk. COPD is een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden. Uw longen kunnen bij COPD niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling.

Doelgroep

Mensen met astma, COPD en zeldzame longziekten.

Activiteiten

Er zijn verschillende manieren waarop u in contact kunt komen met andere astmapatiënten. Vooral op internet zijn anderen met astma, COPD en zeldzame longziekten gemakkelijk te vinden. Zo is er een speciaal Longforum waar u terecht kunt met al uw vragen, tips en oproepjes over astma, COPD en zeldzame longziekten. Het Longforum is interactief, actueel en gemakkelijk in het gebruik. Er staan bijna dagelijks nieuwe berichten op het Longforum, variërend van nieuwtjes over onderzoeken tot ervaringsverhalen van anderen.

Wilt u liever op een ongedwongen manier in het echt kennismaken met andere mensen met astma, dan is het Longpunt wellicht iets voor u. Het Longpunt is een ontmoetingsplaats voor mensen met chronische longziekten, hun omgeving, zorgverleners en andere belangstellenden in Groningen en in de omgeving Tilburg. Dit aantal wordt de komende periode naar 20 Longpunten uitgebreid. Het Longpunt vindt overal 8 of 9 keer per jaar plaats. Dit gebeurt altijd op dezelfde plek en tijd. Elke keer staat een ander onderwerp centraal. Deskundigen komen vertellen over het onderwerp, er is ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Iedereen is welkom en u hoeft zich niet van tevoren aan te melden.

Contact

longpuntnijmegen@longfonds.nl

Meer weten?

www.longfonds.nl

-A A +A