Eetstoornis, landelijke Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa

Dwangmatig omgaan met voedsel kan zich op verschillende manieren uiten: ongecontroleerd eten, niet eten, te weinig eten, vreetbuien, overgeven, extreem diëten. Gewicht speelt niet zozeer een rol, wel de drang die aan de basis ligt van het eetgedrag. Een voor de hand liggend gevolg hiervan kan 'anorexia' - magerzucht of 'obesitas' - zwaarlijvigheid zijn. Vooral het onbedwingbare aspect treedt op de voorgrond. Deze drang beïnvloedt het totale doen en laten van de betrokken persoon.

Doelgroep

Mensen met een (beginnende) eetstoornis, bijvoorbeeld anorexia, boulimia of binge eating disorder, die steun en begeleiding zoeken bij het veranderen van hun (eet)gedrag, behoefte hebben om ervaringen uit te wisselen en bereid zijn om zelf initiatieven te nemen om hun (eet)gedrag te veranderen.

Als je de stap naar hulpverlening (nog) niet kunt of wilt zetten, en je toch op zoek bent naar herkenning en begrip, kun je in een zelfhulpgroep aan je eetstoornis werken en zul je ervaren dat je niet de enige bent. Zo kom je steeds een stapje verder op de weg naar genezing of acceptatie van je eetstoornis. Het is jouw inzet die daarvoor zorgt, maar je staat er niet alleen voor.

Werkwijze

Een zelfhulpgroep is een vertrouwde plek waar je met lotgenoten vrijuit kunt praten over je eetstoornis. Je kunt ervaringen uitwisselen en allerlei (dagelijkse) problemen bespreken. Het is fijn dat er naar je geluisterd wordt, en dat jij ook voor anderen een luisterend oor kunt zijn. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Je kunt er zonder schaamte-of schuldgevoel je verhaal kwijt. Dat kan jou meer inzicht in je eetgedrag en het ontstaan van je eetstoornis geven. En dat helpt ook anderen dat inzicht te krijgen. Daarnaast werk je aan veranderingen van je eetgedrag. Dat wil zeggen dat je stap voor stap naar een zo normaal mogelijk eetpatroon toewerkt. Je probeert stukje bij beetje je lichaam te accepteren en meer zelfvertrouwen te krijgen.

De groep wordt begeleid door 2 ervaringsdeskundigen, mensen die zelf een eetstoornis hebben gehad, een training hebben gevolgd en werkzaam zijn bij de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (SABN). Als je je voor de groep hebt aangemeld, heb je met hen een kennismakingsgesprek.

Elke bijeenkomst staat in het teken van het uitwisselen van ervaringen. Ook worden de huiswerkopdrachten besproken die bedoeld zijn om je bewust te worden van je (eet)gedrag. Soms wordt er een thema besproken zoals: eetgedrag en obsessieve gedachten, omgaan met je omgeving, eigenwaarde, lichaamsbeeld en assertiviteit.

Bijeenkomsten

De zelfhulpgroep is een gesloten groep van max. 12 deelnemers. Dat betekent dat er niet zomaar nieuwe deelnemers kunnen instromen. Een jaar lang kom je één avond in de week bij elkaar.
Kosten: de zelfhulpgroepen vragen een kleine bijdrage ter vergoeding van de onkosten. De bijdrage verschilt per groep, maar is niet meer dan 5 euro per bijeenkomst.

Werkgebied: landelijk

Meer weten?

Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (SABN), een landelijke organisatie voor mensen met een eetstoornis, en voor mensen in hun omgeving.

www.sabn.nl

-A A +A